Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Форма входу
Свята сьогодні

Головна » 2017 » Березень » 3 » Колегія відділу освіти
22:20
Колегія відділу освіти


03 березня 2017 року на базі Будинку творчості та юнацтва проведено розширене засідання колегії відділу освітиу якій взяли участь в.о. начальника відділу освіти  Морозова В. А., голова районної організації профспілки працівників освіти і науки Шамрай О.Г., завідувач методичного кабінету Воронова О.В., директори загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів міста, завідувачі дошкільних навчальних закладів.

На колегії розглянуто ряд питань та прийняті по них відповідні рішення, одне із них:

1.    Про стан травматизму в навчальних закладах району за 2016 рік та заходи щодо його попередження.

  1. Про дотримання педагогічними працівниками вимог законодавства  щодо захисту прав дітейвід будь-яких форм насильства.

3.      Про стан викладання та рівень навчальних досягнень учнів Кам’янських №1, 3, Косарської, Лузанівської, Михайлівськоїз зарубіжної літератури.

    4. Про стан викладання та рівень навчальних досягнень учнів Косарської, Лузанівської, Радиванівської, Райгородської, Ревівської, Юрчиської загальноосвітніх шкіл з фізики.

5. Про стан виконання Програми правової освіти населення Кам’янського району Черкаської області на 2016-2020 роки.

Пріоритетними напрямками роботи відділу освіти, навчальних закладів у 2016 році було збереження та зміцнення здоров’я дітей, формування у школярів свідомої мотивації до збереження здоров’я та життя, дбайливого ставлення до оточуючих. У навчальних закладах протягом року проводились відповідні заходи щодо запобігання дитячого травматизму, застосовувались різні форми та методи роботи, серед яких: лекції, конференції, демонстрування фільмів, групові дискусії.

Кожний навчальний заклад у своїй роботі користується як класичними так і сучасними формами та методами роботи з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності, але мета спостерігається єдина:

·  вироблення навичок здорового способу життя;

·  вироблення власної позиції учня та вихованця щодо бажання бути  здоровою людиною сьогодні та в майбутньому.

Особлива увага приділялася профілактиці та попередженню нещасних випадківпід час навчально-виховногопроцесу, побуті. У навчальних закладах району проведено різноманітні заходи для дітейрізнихвіковихкатегорій на знання правил дорожньогоруху, безпечноїповедінки, особистоїбезпеки, профілактикиневиробничого травматизму.

Також актуальним є питання впровадження невідкладних заходів щодо забезпечення стабільної роботи дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів, створення безпечних умов для здійснення навчально-виховного процесу.

З метою попередження проявів жорстокості і насильства, забезпечення прав неповнолітніх у навчальних закладах відділом освіти проводився аналіз дотримання вимог законодавства щодо забезпечення захисту дітей від будь-яких форм фізичного і психічного насильства.

            Дотримання чинного законодавства з питань захисту прав неповнолітніх, запобігання насильству над дітьми, дитячої бездоглядності, профілактики правопорушень серед підлітків, формування здорового способу життя постійно аналізується дирекціями  навчальних закладів, що відображається в річних планах роботи шкіл, заступників директорів з виховної роботи, фахівців психологічної служби, класних керівників.

            Педагогічніпрацівники у своїйроботідотримуютьсявимог Закону України « Про освіту », ЗаконуУкраїни « Про охорону здоров׳я », Закону України« Про охоронудитинства ».

У школах проводяться місячники по збереженню здоров׳ядітей, громадський огляд дітей пільгових категорій, поновлюються списки учнів даних категорій. Налагоджене своєчасне виявлення та чіткий облік дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей, сімей одиноких матерів, дітей, схильних до правопорушень, дітей-сиріт та дітей з прийомних сімей.

Унавчальних закладах працює Рада профілактики. На наради при директору, педагогічні ради виносяться питання про діяльність педагогічного колективу щодо збереження та зміцнення психічного та фізичного здоров׳яучнів та пропаганди здорового способу життя.

            Разом з тим не повноюмірою в навчальних закладах реалізується комплексний підхід до організації профілактики та подолання насильства в учнівському середовищі. Не відпрацьований механізм співпраці між школою і районним центром соціальних служб для сім׳ї, молоді, дітей, закладами охорони здоров׳я, що суттєво впливає на своєчасне виявлення  потерпілих від насильства та надання  їм  відповідної  фахової допомоги.

            Практичні психологи приймають участь у проведенніМісячника з охоронидитинства, є членами комісії по обстеженнюматеріально-побутових умов проживанняучнівсоціально-вразливихкатегорій. Постійнопроводятькорекційнізаняттяізучнями з девіантноюповедінкою.

            Виступи на батьківських зборах та педагогічних радах стали традиційними в ланцюжку: діти – батьки – педколектив - практичний психолог. Поряд з цим недостатньо впроваджуються в закладах інтерактивні методи роботи з батьками, педагогічним колективом щодо формування готовності здійснювати виховання дітей з урахуванням вікових особливостей та рекомендацій психолога, розроблених за результатами психодіагностики.

            Достатня увага приділяється дотриманню вимог законодавства щодо забезпечення захисту дітей від будь-яких форм фізичного і психічного насильства класними керівниками, які працюють як з самими учнями (години класних керівників, акції, бесіди), так і батьками (відвідування сім׳ї, проведення круглих столів, консультацій, бесід).

 Вимагає покращення робота щодо посилення контролю за дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, дітей з неповних, багатодітних та неблагополучних сімей, проведенням громадських оглядів умов утримання та виховання неповнолітніх.

Питання забезпечення захисту дітейвід будь-яких форм насильства перебуває на контролі керівництва шкіл. Видаютьсянакази, проводиться аналітична робота.

            Приділяється увага організації зайнятості учнів у позакласній роботі: гуртках, секціях, клубах.

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 463 | Додав: РайВО | Рейтинг: 0.0/0
Анонси подій
Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Наше опитування
Ваше ставлення до відміни ЗНО
Всього відповідей: 82
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України. Освітній портал ПедПРЕСА